Ar-ge Proje Pazarı 11 Nisan 2013

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın Danışma Kurulunda yer aldığı “İskenderun Körfezi’nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi” uygulama aşaması 2011 yılı itibarıyla başlamış olup 2013 yılı içinde tamamlanması planlanmaktadır.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve International Synergies Limited (İngiltere) işbirliğiyle yürütülmekte olan projenin amacı, İskenderun Körfezi çevresinde endüstriyel simbiyoz yaklaşımının paydaşlara tanıtılması, yaygınlaştırılması, uygulamaya geçmesi, gerekli altyapının oluşturulması, örnek uygulamaların gerçekleştirilmesi ve ulusal bir programa yönelik önerilerin oluşturulmasıdır.

İskenderun Körfezi’nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi kapsamında bugüne kadar belli bir ölçekte endüstriyel simbiyoz olanakları ve fırsatlar belirlenmiş, bölge açısından öncelikli sektörler, atıklar ve alanlar ortaya çıkmış, bazı olanaklar örnek oluşturacak şekilde ayrıntılı olarak çalışılmış ve pek çoğunda çeşitli Ar-Ge çalışmaları söz konusu olmuştur. Belirlenen pek çok olanak için Ar-Ge ihtiyacının önemi net olarak ortaya konmuştur. Ayrıca İskenderun Körfezi çevresi odak olmakla birlikte ulusal bazda ve farklı bölgelerden paydaşların da katılımıyla bir “Endüstriyel Simbiyoz Ağı” oluşturulmuştur.

İskenderun Körfezi çevresi olarak tanımlanan ve Adana (Ceyhan, Yumurtalık dahil), Mersin, Osmaniye ve İskenderun’u içine alan bölge önemli bir sanayi bölgesi olmasının yanı sıra enerji ve tarım sektörlerinin de dikkati çektiği, çok sayıda organize sanayi bölgesinin olduğu, ileriye yönelik olarak da sanayi ve enerjiye yönelik bölgesel gelişmelerin planlandığı bir bölge konumundadır. Bu haliyle endüstriyel simbiyoz ve temiz üretimin gelişimi için ciddi bir potansiyele işaret etmekte, bu alanlardaki Ar-Ge ve yenilikçilik ihtiyacı hem bölgeden hem de ulusal bazda tüm ülkeden araştırma kurum ve kuruluşları için önemli bir işbirliği potansiyelini içermektedir.

Bu kapsamda endüstriyel simbiyoz ile ilgili alanlar öncelikli olmak üzere, temiz üretim de dahil olarak “sürdürülebilir üretim” yaklaşımını destekleyen Ar-Ge çalışmaları yapan, yeni ürün/süreç geliştiren, sanayiye aktarmak isteyen araştırmacılar (ve girişimciler) ile sanayicinin ve talep tarafındaki diğer paydaşların bir araya getirilmesine yönelik bir “AR-GE PROJE PAZARI ETKİNLİĞİ” planlanmıştır. Talep tarafında öncelik bölgedeki kuruluşlar olmakla birlikte ülke genelinden ilgi duyan tüm sanayiciler ve paydaşlara da açık olacaktır. Etkinlikte ayrıca bu alanlardaki çalışmalara finansman sağlayan kurum ve kuruluşlar da yer alacaktır.

Böylece hali hazırda oluşturulmuş olan “endüstriyel simbiyoz” ağının daha da genişletilmesi, özellikle etkinliğe katılan araştırmacıların bundan sonra bölgesel ve ulusal bazda yürütülecek endüstriyel simbiyoz ve temiz üretim çalışmaları için de önemli bir kaynak olarak bu ağda yer alması da hedeflenmiştir.

AR-GE PROJE PAZARI ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME SÜRECİ VE KATILIM ŞARTLARI

Endüstriyel Simbiyoz ve Temiz Üretim Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği ile üniversiteler, araştırma kurumları, sanayi kuruluşları ve finansman sağlayıcılar arasında proje işbirlikleri yaratılması amaçlanmaktadır.

Etkinlik ülkemizin tüm üniversite, sanayi kuruluşu, araştırma birimleri ve konu ile ilgili olan kurum ve kuruluşların katılımına açık olup, katılım ücretsizdir.

Etkinliğin hedeflenen sonuçlara ulaşması ve proje işbirliklerinin sağlanabilmesi için başvuru formunundoldurularak proje fikirleri için en geç 03 Mart 2013 (uzatılmış tarih) tarihine kadar, katılımcı/izleyici için ise 08 Nisan 2013′e kadar cevre@ttgv.org.tr adresine e-posta olarak ulaştırılması gerekmektedir.

Etkinliğe proje ile ve/veya izleyici olarak katılmak mümkündür. Proje ile katılım durumunda söz konusu proje fikirlerinin başvuru formunda belirtilen tematik alanlar dikkate alınarak ve anlaşılır şekilde açıklanması önem arz etmektedir.

NNot: Etkinlik Adana’da gerçekleştirilecek olup Adana dışından proje fikri ile etkinliğe katılacak olan üniversite öğretim üyelerinin yol ve konaklama giderleri karşılanacaktır.

* İskenderun Körfezi’nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi hakkında daha detaylı bilgi için ;

http://www.endustriyelsimbiyoz.org/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Osmaniye Destek Yatırım Ofisi

Rauf Bey Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı 9546 Sk. No: 70 Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Binası Kat:3 Merkez, OSMANİYE

DOĞAKA Destek Hattı

0328 888 00 00