Hatay ''defne Envanteri Ve Üretim Planlaması'' Toplantısı Yapıldı

Hatay Valiliği öncülüğünde ''Hatay Defne Envanteri ve Üretim Planlaması ve Hatay İli Defne, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektörü Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi ve Ticaret İşletmeleri Envanteri'' çalışmalarının tanıtımı ve değerlendirme toplantısı yapıldı.
Antakya Savon Otelde yapılan toplantıya Hatay Valisi Sayın Celalettin Lekesiz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahir Küçük, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gözübenli, Antakya Belediye Başkanı Vekili Serdar Güven Kahramanmaraş Orman Müdürü Halil Çoşkun ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı(DOĞAKA) Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.Toplantıda konuşan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Hatay'ın defne ve tıbbi aromatik bitkiler alanında Türkiye'de birinci durumda olduğunu, bu sektörde 7 bin 500 insanın istihdam ettiğini, yapılacak iyi bir çalışmayla bu sayının daha da arttırılabileceğini söyledi. İl genelinde 53 köyde defne tarımının yapıldığını, bununla uğraşan aile sayısının ise bin 750 olduğuna dikkati çeken Lekesiz, bu sayıların da arttırılabileceğini ifade etti.

Yapılan hesaplamalara ve planlamalara göre ortalama 5 yıl içerisinde defneden rahatlıkla 120 milyon lira gelir elde edilebileceğini söylediklerini hatırlatan Lekesiz, "1,5 yıllık uygulamaların sonucunda 2012 yılı sonunda elde edilen gelir 57 milyon liraya çıktı" dedi.

DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız da toplantıda yaptığı konuşmada, 2010 yılı Nisan ayı içerisinde faaliyetlerine başlayan DOĞAKA,'nın hem mali ve teknik destek programları ile hem de sektörel araştırma, analiz ve planlama çalışmaları ve eğitim programları ile Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak üzere yoğun bir tempo içerisinde faaliyetlerine devam etmekte olduğunu dile getirdi.

Bölgedeki sosyo-ekonomik gelişmeyi hızlandırabilecek fırsatların değerlendirilmesi amacıyla araştırma ve fizibilite faaliyetlerini de desteklediklerini ifade eden Yıldız, Ajans tarafından yürütülen Doğrudan Faaliyet Desteği programı kapsamında bugüne kadar bölge genelinde 237 başvuru alındığını ve bunlardan 33 adedinin desteklendiğini belirtti.

Hatay ilinde ekonomik bir değer olarak yer bulan defne ve defneye dayalı ürün üretimi konusunda planlı ve bilimsel verilere dayalı çalışmaların DOĞAKA tarafından desteklenmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Yıldız, ''Araştırma kapsamında Hatay'da defneye dayalı ürünler ile ilgili imalat, pazarlama ve ihracat durumu, firmaların sağladığı istihdam, üretilen ürün çeşitleri ve markalar, üretim ve pazarlama ilişkisi, üretim giderleri ve maliyetler ile sektörde mevcut ve gelecekte beklenen sorunlar incelenmiş ve detaylı bir analiz raporu ortaya çıkarılmıştır ''dedi.
Osmaniye Destek Yatırım Ofisi

Rauf Bey Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı 9546 Sk. No: 70 Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Binası Kat:3 Merkez, OSMANİYE

DOĞAKA Destek Hattı

0328 888 00 00