Osmaniye’de son yıllarda çevredeki şehirlerin sanayisinin genişlemesi ve Osmaniye için sağlanan devlet teşvikleri sayesinde, çeşitli sektörlerde sanayi yatırımları geliştirilmiştir. Bu yatırımlardan demir-çelik sektörü payını önemli ölçüde almıştır ve kısa bir süre içerisinde, Osmaniye’nin sanayi gelişiminin amiral gemisi haline gelmiştir.
Osmaniye'de sanayi siciline kayıtlı 389 firmanın 53'ü yani % 13,62'si metal ana sanayi alanında faaliyet göstermektedir. (Osmaniye Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Brifingi, 2019)
TR63 Bölgesi’nde yer alan Osmaniye’nin ekonomik yapısında demir çelik sektörü önemli bir yer tutmakta olup TÇÜD (Türkiye Çelik Üreticileri Derneği) verilerine göre sektörde kurulu olan 34 ham çelik üretim tesisinin, 9’u Osmaniye-İskenderun bölgesinde bulunmaktadır. 2005 yılında yaklaşık 4,2 milyon ton sıvı çelik kapasitesi ile sadece 4 firma faaliyette bulunurken en son gerçekleştirilen yatırımlar ile İskenderun-Osmaniye bölgesinde bulunan fabrikaların toplam çelik üretim kapasitesi Türkiye çelik üretim kapasitesinin %30’u civarındadır. Türkiye'deki demir-çelik kümelenme merkezlerinden biri olan Osmaniye-İskenderun bölgesinde ham çelik üretimi yapan 9 firmadan 7’si İstanbul Sanayi Odası’nın verilerine göre 2019 yılında Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasındadır. Dolayısıyla demir-çelik sektörü bölge ve ülke ekonomisindeki yükselen eğilimi bakımından Osmaniye’deki lokomotif sektörler arasında yerini almıştır.